AKTUÁLIS HÍREK


 • MEGHÍVÓ! A Magyar Földrajzi Társaság Kisalföldi Osztálya soron következő előadása: Dr. Hardi Tamás: "Albánia - albánok a Balkánon. " Időpont: 2009. május 13. (szerda) 15.30, helyszín: MTA RKK Nyugat-magyarországi Tudományos Intézet (9022 Győr, Liszt F. u. 10.) Előadóterem. A meghívó az alábbi linken érhető el.
 • MEGHÍVÓ! A Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat Elnöksége, valamint a Széchenyi István Egyetem Regionális és Gazdaságtudományi Doktori Iskola és a MTA RKK NYUTI tanulmányúttal egybekötött konferenciát szervez "A vidék fejlesztésének titka, a sikeres vidéki térségek és települések Nyugat-Magyarországon" címmel. Időpont: 2009. április 27-28., helyszín: Széchenyi István Egyetem (9026 Győr, Egyetem tér 1.), VIP terem. A konferencia témaköre a terület- és vidékfejlesztés eredményeinek és sikereinek bemutatása a jó példákon keresztül. A konferencián és a tanulmányúton a részvétel ingyenes, de előzetes regisztráció szükséges. A meghívó és a jelentkezési lap az alábbi linken érhető el.
 • MEGHÍVÓ! A Magyar Földrajzi Társaság Kisalföldi Osztálya soron következő előadása: Kovács László (Magyar Izraeli Baráti Társaság Országos Szövetségének elnöke): "Izrael a múlttól napjainkig. " Időpont: 2009. április 29. (szerda) 15.30, helyszín: MTA RKK Nyugat-magyarországi Tudományos Intézet (9022 Győr, Liszt F. u. 10.) Előadóterem. A meghívó az alábbi linken érhető el.
 • MEGHÍVÓ! Az MTA Szociológiai Kutatóintézet, az MTA Regionális Kutatások Központja, az MTA Településtudományi Bizottság, az MTA Regionális Tudományi Bizottság tisztelettel meghívja Önt 2009. április 23-án (csütörtök) 15 órakor, a Dialóg Campus Kiadó gondozásában megjelent "A várostérségi versenyképesség társadalmi tényezői" (Szerk: Szirmai Viktória) című könyv ünnepélyes bemutatójára. A könyvbemutató helyszíne: Magyar Tudományos Akadémia Székház, Elnöki Tanácsterem (Budapest, V., Roosevelt tér, I. emelet). A könyvet bemutatják: Enyedi György közgazdász-geográfus, akadémikus, kutatóprofesszor, MTA Regionális Kutatások Központja és Tamás Pál szociológus, igazgató, MTA Szociológiai Kutatóintézet. Részvételi szándékáról várjuk visszajelzését a varadizs (at) socio.mta.hu email címre. A bemutatót moderálja: Szirmai Viktória, a könyv szerkesztője. A követlkező linkeken elérhető a könyvbemutató meghívója.További információk a könyvről a publikációk/könyvek oldalon.
 • A területfejlesztésért adományozható legmagasabb elismerésben részesült az MTA Regionális Kutatások Központja. Március 15. alkalmából Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter a regionális tudomány és a hazai területfejlesztési elmélet kialakításában játszott több évtizedes vezető szerepének elismeréseként Pro Régió Díjjal tüntette ki a regionális tudomány vezető hazai intézetét. Az alapításának 25. évfordulóját ünneplő intézet alkalmazott kutatásai és tanácsadási tevékenysége révén nem csupán a regionális tudomány alakítója, hanem a területfej lesztési gyakorlat aktív szereplője is. Az Intézet az elmúlt két és fél évtizedben a település- és területfejlesztést érintő valamennyi jelentős dokumentum megalapozásában, kidolgozásában kiemelkedő szerepet vállalt.
 • GRATULÁLUNK! 2009. március 12-én délelőtt 11:00-kor került sor Győrött Smahó Melinda, az MTA RKK NYUTI tudományos segédmunkatársa "A tudás és a regionális fejlődés összefüggései" című doktori dolgozatának nyilvános védésére. A dolgozat a Széchenyi István Egyetem Kautz Gyula Gazdaságtudományi Kar Regionális- és Gazdaságtudományi Doktori Iskolájának képzése keretében készült. A felkért opponensek Dr. Solt Katalin és Dr. Lengyel Imrea voltak. A követlkező linkeken elérhető a téziseket tartalmazó füzet.
 • GRATULÁLUNK! Dr. Csizmadia Zoltán a MTA RKK NYUTI munkatársa kiemelkedő tudományos eredményéért az MTA Akadémiai Ifjúsági Díjában részesült, melynek átadására 2009. március 18-án kerül sor az Akadémia székházában.
 • MEGJELENT! A Libro-Trade Kft. gondozásában megjelent a hazai regionális tudományról szóló összefoglaló monográfia: A regionális tudomány két évtizede Magyarországon. A kötet szerzői: Lengyel Imre és Rechnitzer János, bővebben a publikációk/könyvek oldalon.
 • MEGHÍVÓ! A Magyar Földrajzi Társaság Kisalföldi Osztálya soron következő előadása: Jankó Ferenc: "Dunántúli történeti városmagok felújítása. " Időpont: 2009. március 11. (szerda) 15.30, helyszín: MTA RKK Nyugat-magyarországi Tudományos Intézet (9022 Győr, Liszt F. u. 10.) Előadóterem. A meghívó az alábbi linken érhető el.
 • Az MTA Regionális Kutatások Központja által kiadott Discussion Papers sorozat keretében megjelent az elmúlt négy számból három az MTA RKK NYUTI munkatársainak közreműködésével készült. A 67-es: "Regional Innovation System in West Transdanubia", és a 68-as: "Transborder Movements and Relations in the Slovakian-Hungarian Border Regions" kiadvány még 2008. végén jelent meg, a 70-es: "Cooperation and Innovativity: the Network Foundations of the Regional System of Innovation" pedig 2009. februárjában. A kiadványokról bővebben, illetve elektronikus formában történő letöltésük a publikációk/könyvek oldalon.
 • GRATULÁLUNK! 2009. február 20-án délelőtt 11:00-kor került sor Pécsett a Pécsi Tudományegyetemen Mezei Katalin, az MTA RKK NYUTI tudományos segédmunkatársa "Az egyetemek szerepe a regionális gazdaságfejlesztésben" című doktori dolgozatának nyilvános védésére. A dolgozat a PTE Közgazdaságtudományi Kar Regionális Politika és Gazdaságtan Doktori Iskolájának képzése keretében készült. A felkért opponensek Dr. Koczinszky György és Dr. Korompai Attila voltak. A követlkező linkeken elérhető a téziseket tartalmazó füzet.
 • KIÁLLÍTÁS! Az MTA Regionális Kutatások Központja és a Mobil MADI Múzeum közös kiáálítást rendez a Arden Quin (a MADI alapítója, 1946) és Bolivar uruguayi képzőművészek alkotásaiból. A kiállított művek magyarországi gyűjteményekből kerültek kiválogatásra. Megnyitó: 2009. február 19. 17:00. A kiállítás helyszíne: MTA-MADI Galéria 9022 Győr, Liszt Ferenc u. 10. (MTA RKK Nyugat-magyarországi Tudományos Intézet) A kiállítást megnyitja: Prof. Dr. Rechnitzer János, műgyűjtő, az intézet tudományos tanácsadója. A kiállítás kurátora: Dárdai Zsuzsa, művészetkritikus. A megnyitó után Arden Quin történelmi portréfilmjének vetítésére kerül sor. A kiállítás rendezőja, design: SAXON. A kiállításra minden érdeklődőt szeretettel várunk. Megtekinthető: 2009. február 19 - április 20. között, munkanapokokn 9-től 16 óráig.
 • MEGHÍVÓ! A Magyar Földrajzi Társaság Kisalföldi Osztálya soron következő előadása: Csóka Judit: "Az Andok hegyei között (Macchu Picchutól a Nacza-vonalakig)." Időpont: 2009. február 18. (szerda) 15.30, helyszín: MTA RKK Nyugat-magyarországi Tudományos Intézet (9022 Győr, Liszt F. u. 10.) Előadóterem.
 • KONFERENCIA! A MTA Regionális Kutatások Központja Nyugat-magyarországi Tudományos Intézet és a Széchenyi István Egyetem Regionális- és Gazdaságtudományi Doktori Iskola, az MTA Regionális Tudományos Bizottság társszervezésében rendezi meg a "Fiatal Regionalisták VI. Országos Találkozója" nemzetközi tudományos konferenciát. A konferencia helyszíne Győr, időpontja 2009. június 4-5. (csütörtök-péntek). A konferencia címe: "Közép-, Kelet- és Délkelet-Európa térfolyamatai - Integráció és dezintegráció" A következő linkekről érhető el a konferencia meghívója, programja valamint a részvételi szándék jelzéséhez szükséges jelentkezési lap.
 • 2009. február 3-án Dr. Grosz András képviselte az intézetet Eisenstadtban az ESPAN (Energy Strategy Pannonia) AT-HU Interreg IVA projekt nem hivatalos Kick-Off meetingjén. Az ESPAN projekt célja, hogy ausztriai és magyar régiók regionális, kommunális és magán szintjein bilateriális és interregionális együttműködésével a fenntartható energiafejlesztés szektorát sokoldalú módon kidolgozza. A projekt fő lépései: 1. Hálózat- és klaszterfejlesztés, valamint tanácsadás, 2. Felmérések, koncepciók és stratégiák, 3. Együttműködési projektek generálása, indítása.
 • 2009. január 29-30-án az intézet munkatársa Dr. Grosz András részt vett a Barcelonában megrendezett Better Metrics for Clusters szakértői tanácskozáson. A Workshop szervezője az European Commission, Enterprise and Industry Directorate-General, Unit D-2 Supporting Innovation volt, célja pedig az European Cluster Observatory módszertanának és általában az EU szintű klaszter politikák megalapozását szolgáló empírikus kutatások metodológiai hátterének továbbfejlesztése.
 • GRATULÁLUNK! Prof. Dr. Rechnitzer János, az intézet tudományos tanácsadója a regionális gazdaságtan terén elért sikeres tevékenységéért a Renovanda Cultura Hungariae Alapítvány Deák Ferenc kutatási díjában részesült, melyet 2009. január 10-én vehetett át az MTA budavári kongresszusi termében.
 • GRATULÁLUNK! Smahó Melinda, az intézet munkatársa 2008. december 11-én az MTA elismerő oklevelében részesült a fiatal kutatói álláshelyen végzett kiemelkedő tevékenységéért.
 • GRATULÁLUNK! Dr. Csizmadia Zoltán, az intézet munkatársa 2008. november 14-én a Magyar Szociológiai Társaság éves konfernciáján az elmúlt években a hálózatelemzés terén végzett kiemelkedő munkájáért Erdei-díjat kapott.
 • KONFERENCIA! "Határok és városok a Kárpát-medencében" címmel a Magyar Tudomány Ünnepe keretében konferenciát rendez az MTA RKK Nyugat-magyarországi Tudományos Intézete, valamint a Széchenyi István Egyetem Regionális- és Gazdaságtudományi Doktori Iskola. A rendezvény időpontja: a 2008. december 5. (péntek) 10:00 óra, helyszíne: MTA RKK NYUTI (9022 Győr, Liszt F. u. 10.). A konferencia "A határ menti városok funkcióinak és vonzáskörzetének átalakulása a határok szerepének megváltozása, ill. az EU bővítés után a Kárpát-medencében" című, 49065 számú OTKA program záró konferenciája. A meghívó és a részletes program az alábbi linken érhető el.
 • MEGHÍVÓ! A Magyar Földrajzi Társaság Kisalföldi Osztálya soron következő előadása: Dr. Kubassek János: "Indiai és kínai Tibet – a világ teteje egy geográfus szemével". Időpont: 2008. október 29. (szerda) 15.30, helyszín: MTA RKK NYUTI (9022 Győr, Liszt F. u. 10.) Előadóterem. Az előadó az érdi Magyar Földrajzi Múzeum igazgatója. Minden érdeklődőt szerettel várunak a szervezők.
 • 2008. szeptember 30-án Smahó Melinda, az intézet tudományos segédmunkatársa "Universities and Cross-Border Cooperation at the Austrian-Hungarian Border" címmel tartott előadást a Flensburgban rendezett Crossing National Boundaries című konferencián. Az előadás egyben az UNIRÉGIÓ projekt disszeminációját is jelentette.
 • Az idén megalakulásának 20 éves évfordulóját ünneplő MTA Regionális Tudományi Bizottság 2008. szeptember 25-én tartotta a háromévenként esedékes tisztújító ülését. A négy elnöki ciklus után leköszönő elnök Dr. Rechnitzer János, intézetünk tudományos tanácsadója és alapító igazgatójának beszámolóját követően a Bizottság a 2007-2010-es időszakra elnöknek Dr. Lengyel Imrét (Szegedi Tudomány Egyetem), alelnököknek Dr. Szirmai Viktóriát (MTA Szociólógiai Kutató Intézet/MTA RKK NYUTI) és Dr. Varga Attilát (Pécsi Tudományegyetem), titkárnak pedig Dr. Káposzta Józsefet (Szent István Egyetem) választotta. A 21 tagú újraválasztott Bizottságban a testület 2 akadémikus és 12 akadémiai doktor tagja automatikusan helyett kapott. A lehetséges hét nem akadémiai doktor tag megválasztása során a 18 jelölt közül intézetünkből Dr. Lados Mihály igazgató és Dr. Hardi Tamás tudmományos munkatárs kapott bizalmat.
 • A NYUTI beszélgetésre hívta az intézetbe a Győrben működő, illetve képviselettel rendelkező, a gazdaságfejlesztésben hídképző szerepet betöltő szervezeteket. A 2008. szeptember 24-én megrendezett találkozó célja a közvetlen Európai Unió, illetve az Új Magyarország Fejlesztési Terv által támogatott programokban való közös projektek, azokban egymás erőforrásai bevonási lehetőségének feltárása volt. Az egyes szervezetek - Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, INNONET Innovációs és Technológiai Központ, Pannon Autoipari Klaszter, Pannon Gazdasági Kezdeményezés, Pannon Novum Regionális Innovációs Ügynökség, Pólus Programiroda Győri Képviselete, Széchenyi István Egyetem Járműipari Regionális Egyetemi Tudásközpontpont, Városfejlesztési Kft. - beszámoltak aktuális helyzetükről, az új programidőszakban eddig elnyert, illetve benyújtott pályázataikról, formálódó projekt terveikről. Közös metszetként jelentkezett a régió innovációs projektjeinek feltárása, generálása. Dr. Lados Mihály igazgató kezdeményezte, hogy a jelenlévő szervezetek a NYUTI koordinációjával közösen induljanak majd a közeljövőben megújításra váró i Regionális Innovációs Startégia készítésének pályázatán.
 • A Magyar Fejlesztési Bank Zrt. 2008. szeptember-október hónapban valamennyi régióban konferenciát szervez az Új Magyarrszág Fejlesztési Terv megvalósítását segítő hitelkonstrukcióinak megismertetésére. Az egyes régiókban a konferencia bevezető előadására az adott régió ismert gazdasági és területfejlesztési szakembereit kérték fel. Az "MFB Napok 2008" rendezvénysorozat 2008. szeptember 23-án a Győri Nemzetközi Kereskedelmi Központjan megrendezett konferenciáján a nyitóelőadást Dr. Lados Mihály, intézetünk igazgatója tartotta "A nemzeti fejlesztéspolitika és a Nyugat-dunántúli Régió fejlesztési programja" címmel. Az előadás anyaga az alábbi linken érhető el. A rendzevényről beszámolt a győri HírCity is, a kapcsolódó videóhír az alábbi linken érhető el.
 • Az MTA Akadémiai Kutatóhelyek Tanácsa 2008. szeptember 22-i ülésen a testület 6 tagú Költségvetési és Gazdasági Bizottság tagjai sorába választotta Dr. Lados Mihályt, intézetünk igazgatóját.
 • Új néven, új helyen a korábbi lendülettel tartotta meg tanévnyitóját a Széchenyi István Egyetem Regionális- és Gazdaságtudományi Doktori Iskolája intézetünk Liszt Ferenc u. 10. alatti székházában 2008. szeptember 19-én. Az öt évvel ezelőtt Dr. Rechnitzer János, a NYUTI alapító igzagatója, a Széchenyi István Egyetem egyetemi tanára által alapított Multidiszciplináris Társadalomtudományi Doktori Iskola jogutódaként, az egyetem jogi doktori iskolájának önálló megalakulásával párhuzamosan akkreditációt nyert a hazai regionális tudomány második doktori iskolája. A Széchenyi István Egyetem és az MTA RKK között létrejött együttműködési megállapodás keretében a doktori iskola működésének helye az egyetemről intézetünkbe költözött át. A NYUTI oktatási termekkel, az intézet terület- és gazdaságfejlesztési szakkönyvtárának és számítógépes oktatótermének használatával segíti a doktori iskola tevékenységét. Az intézet 3 kutatója alapító tagja a doktori iskolának, további 3 minősített kutató pedig önálló kurzussal vesz részt a képzésben. A doktori iskola hallgatói bekapcsolódnak az intézet kutatási programjaiba. Az évnyitót követően az első évfolyamon 15 hallgató kezdte meg doktori tanulmányait. A tanévnyitó prezentáció anyaga az alábbi linken érhető el.
 • A Nyugat-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ az Állami Foglalkoztatási Szolgálattal, az Osztrák Munkaerőpiaci Szolgálattal, magyar és osztrák munkaadói és munkavállalói szervezetekkel együttműködésben dolgozik az EURES-T Pannónia határ menti társulás létrehozásán. Az EURES az Európai Unió foglalkoztatási hálózata, amelynek célja a munkavállalók és munkaadók mobilitásának elősegítése. Külön hangsúlyt kapnak a hálózaton belül a határ menti társulások, amelyek a közvetlen határ menti térség munkaerőpiacán jelentkező gondok megoldásán, a foglalkoztatási helyzet javításán dolgoznak a munkaadói és munkavállalói igények kielégítésével. Az EURES-T Pannónia társulás megalakulását előkészítő 2008. szeptember 18-án Győrben megrendezett workshopján a bevezető előadást Dr. Lados Mihály intézetünk igazgatója tartotta "Gazdaságfejlesztés az osztrák-magyar határ menti térségben" címmel. Az előadás anyaga az alábbi linken érhető el.
 • GRATULÁLUNK! A Széchenyi István Egyetem Szenátusa 2008. szeptember 16-án az egyetem általános és tudományos rektor-helyettesévé nevezte ki Dr. Rechnitzer Jánost, intézetünk tudományos tanácsadóját.
 • GRATULÁLUNK! Sólyom László, a Magyar Köztársaság elnöke 2008. szeptember 15-én a győri Széchenyi István Egyetemre szóló egyetemi tanári kinevezést adott át Szörényiné dr. Kukorelli Irén, intézetünk tudományos tanácsadója részére.
 • 2008. szeptember 8-án intézetünk vendége volt Prof. Dr. Ulrike Sailer professzor asszony, a Trieri Egyetem kulturális és regionális földrajz professzora, valamint az általa vezetett 19 fős, egyetemi hallgatókból álló diákcsoport. Ulrike Sailer és Rechnitzer János rövid megbeszélését követően Smahó Melinda tartott előadást a vendégeknek az egyetemek osztrák-magyar határrégióban betöltött szerepéről, valamint a felsőoktatás, kutatás-fejlesztés magyarországi helyzetéről, térbeli sajátosságairól, problémáiról.
 • 2008. augusztus 27-én Lados Mihály és Grosz András a grazi Joanneum Research meghívására részt vett egy nemzetközi workshopon. A találkozó harmadik résztvevője a ljubljanai Institute for Economic Research volt, mindkét intézettel már több éves együttműködési tapasztalatokkal rendelkezik az intézet. A workshop célja a jövőbeli együttműködési lehetőségek, közös részvételű projektötletek, új kutatási irányok megbeszélése volt.
 • GRATULÁLUNK! 2008. július 1-én délelőtt 11:00-kor került sor Pécsett a PAB Székházban Baráth Gabriella, az MTA RKK NYUTI tudományos segédmunkatársa "Nagyvárostérségi kapcsolatrendszerek: Fővárostérségi összehasonlító elemzések Budapest, Székesfehérvár és Tatabánya, valamint Párizs és Sens városok példáján" című doktori dolgozatának nyilvános védésére. A dolgozat a PTE Közgazdaságtudományi Kar Regionális Politika és Gazdaságtan Doktori Iskolájának, valamint a Párizs8 Egyetem Társadalomtudományi Doktori Iskolájának képzése keretében készült. A felkért opponensek Dr. Izsák Éva, Dr. Keresztély Krisztina és Dr. Nadine Cattan voltak. A követlkező linkeken elérhető a téziseket tartalmazó füzet.
 • Az MTA RKK NYUTI részvételével megvalósult CORINNA Interreg IIIC projekt keretében, annak eredményeinek összefoglalásaként elkészült és mindenki számára nyilvánosan elérhetővé vált angol és magyar nyelven is az Interregional Innovation Policy - Opportunities and Challenges in the Alps-Adriatic Region kiadvány. A kötet angol nyelvű változata a Wieser Verlag klagenfurti kiadónál jelent meg, míg a magyar fordítást a budapesti Tudományos és Technológiai Alapítvány tette közzé. Letöltés, illetve a kiadványról bővebben a publikációk/könyvek oldalon.
 • A MTA RKK Nyugat-magyarországi Tudományos Intézet és a somorjai Fórum Kisebbségkutató Intézet a HUSKUA/05/02/117 Interreg projekt keretében készült kutatás eredményeinek bemutatása céljával "A szlovák-magyar határtérség társadalmi-gazdasági vizsgálata" címmel nemzetközi konferenciát rendez. A konferencia időpontja: 2008. június 11., helyszíne: Fórum Intézet, Somorja, Szlovákia. A konferencia meghívója és programja letölthető magyar nyelven és szlovák nyelven. Ugyancsak elérhető a regisztrációhoz szükséges jelentkezési lap.
 • A MTA RKK Nyugat-magyarországi Tudományos Intézet "A Duna, mint térbeli fejlesztési tengely" címmel 2008. május 22-én konferenciát rendez. A konferencia helyszíne: MTA RKK NYUTI, 9022 Győr, Liszt Ferenc u. 10. A következő linkekről letölthető a konferencia meghívója és programja .
 • Az MTA RKK Nyugat-magyarországi Tudományos Intézete a Magyar-osztrák Phare CBC Kisprojekt Alap 2000 támogatásával 2003. évben Határ menti területfejlesztési szakkönyvtár dokumentumtár és információs központ létesítésével bővítette győri székházát. Az E-Corvina Katalógus rendszernek a szakkönyvtárban való bevezetésével a könyvtári állomány szabadon kereshető adatbázisa bárki számára elérhető már az interneten is. A könyvtár a következő oldalon érhető el. A kereső funkió a szakkönyvtár honlapján a WEB OPAC funkció alatt található.
 • 2008. március 27-én került sor Baráth Gabriella az MTA RKK NYUTI tudományos segédmunkatársa "Várostérségi kapcsolatrendszerek - A fővárosok környékbeli városok fejlődésére gyakorolt hatásai" című doktori dolgozatának munkahelyi vitájára. A dolgozat a PTE Közgazdaságtudományi Kar Regionális Politika és Gazdaságtan Doktori Iskolájának, valamint a Párizs8 Egyetem Társadalomtudományi Doktori Iskolájának képzése keretében készült. A felkért opponensek: Dr. Izsák Éva és Dr. Hardi Tamás voltak.
 • A Magyar Közigazgatási Intézet gondozásában a Közigazgatási olvasmányok sorozat keretében megjelent a részben az MTA RKK NYUTI munkatársainak részvételével készült kötet: Település és fejlesztés. A közszolgáltatások hatékonyságának növelése a településfejlesztésben. A kötetet szerkesztette: Rechnitzer János. Letöltés, illetve a kiadványról bővebben a publikációk/könyvek oldalon.
 • GRATULÁLUNK! 2008. január 29-én délben 12:00-kor került sor Csizmadia Zoltán, az MTA RKK NYUTI tudományos segédmunkatársa "Együttműködés és újítóképesség. Az innováció regionális rendszerének kapcsolathálózati alapjai" című doktori dolgozatának nyilvános védésére. A dolgozat az ELTE Társadalomtudományi Kara Szociológiai Doktori Iskolájának képzése keretében készült. A felkért opponensek Dr. Szántó Zoltán és Dr. Tardos Róbert voltak. A követlkező linken elérhető a téziseket tartalmazó füzet.
 • 2008. január 19-én délután 17:00-kor Dr. Rechnitzer János „A boldogulás és a tanulás regionális összefüggései” címmel tart előadást az MTA Székháza Kupolatermében. Az előadás egyben a MindenTanulás című műsor TV felvétele. A rendezvény meghívója innen letölthető. Minden érdeklődőt szeretettel várunk!
 • GRATULÁLUNK! 2007. december 21-én került sor Szépvölgyi Ákos, az MTA RKK NYUTI tudományos segédmunkatársa "Az információs társadalom térszerkezet alakító hatásai" című doktori dolgozatának védésére és nyilvános vitájára. A dolgozat a Debreceni Egyetem Földtudomány Doktori Iskolájának képzése keretében készült. A felkért opponensek: Dr. Tíner Tibor és Dr. Kozma Gábor voltak.
 • 2007. december 13-án délután 14.00-kor került sor Nárai Márta az MTA RKK NYUTI tudományos segédmunkatársa "A nonprofit szervezetek helye és szerepe a helyi társadalmak életében" című doktori dolgozatának munkahelyi vitájára. A dolgozat az ELTE Társadalomtudományi Kara Szociológiai Doktori Iskolájának képzése keretében készült. A felkért opponensek: Dr. Bartal Anna Mária és Dr. Bőhm Antal voltak.
 • GRATULÁLUNK! 2007. december 13-án délelőtt 10.00-kor került sor Horváthné Barsi Boglárka az MTA RKK NYUTI tudományos segédmunkatársa "Az új gazdaság térbeli elhelyezkedése Magyarországon" című doktori dolgozatának védésére és nyilvános vitájára. A dolgozat Corvinus Egyetem Nemzetközi Kapcsolatok Doktori Iskolájának képzése keretében készült. A felkért opponensek: Dr. Székely-Doby András és Dr. Dőry Tibor voltak.
 • Az MTA RKK NYUTI részvételével megvalósult RICARDA FP6 projekt keretében, annak legfontosabb eredményeként elkészült és mindenki számára nyilvánosan elérhetővé vált angol és német nyelven is a RICARDA kézikönyv Intellectual Capital Reporting for Regional Cluster and Network Initiatives. Manual on the RICARDA Methodology. A kézikönyv a berlini Deutsches Indtitut für Urbanistik szerkesztésében került kiadásra. Letöltés, illetve a kiadványról bővebben a publikációk/könyvek oldalon.
 • A Pannon Novum Regionális Innovációs Ügynökség keretében végzett intézeti felmérések eredményeként elkészült a régió inovációs potenciálját, a Nyugat-dunántúli vállalkozások innovácis tevékenységét, valamint a K+F és innovációs indikátorok alapján körvonalazódó cégcsoportok, az innováció és az IT-beruházások közötti kapcsolat és a humánerőforrások (kreativitás, élethosszig tartó tanulás elvárása) szerepének sajátosságait bemutató kiadvány: Innováció a Nyugat-Dunántúlon, 2008. Szerző: Csizmadia Zoltán - Erdős Ferenc - Grosz András - Smahó Melinda - Tilinger Attila. Pécs–Győr: MTA Regionális Kutatások Központja, 2007. Letöltés, illetve a kiadványról bővebben a publikációk/könyvek oldalon.
 • GRATULÁLUNK! Szörényiné Kukorelli Irént az MTR RKK NYUTI munkatársát az East European Countryside (ISSN 1232-8855) angol nyelvű lengyel tudományos folyóirat szerkesztőbizottságába választották. A nemzetközi szerkesztőbizottságnak így a lengyel, német, angol és cseh tagja mellett magyar tagja is van. Szörényiné Kukorelli Irén várja a magyar kollégák tanulmányait, melyek a rurális térségek vizsgálatát helyezik górcső alá, a sziren @ rkk.hu e-mail címre. Bővebben a publikációk/EEC oldalon.
 • Megjelent az MTA RKK NYUTI "UNIREGIO - Egyetemek a határ menti együttműködésben" című projektjének legfontosabb kutatási eredményeit bemutató zárótanulmány kötet magyar és német nyelven: UNIREGIO - Egyetemek a határ menti együttműködésben / UNIREGIO - Universitäten in der grenzüberschreitenden Zusammenarbeiten. A kötetet szerkesztette: Rechnitzer János és Smahó Melinda. A projekt az Österreich-Magyarország Interreg IIIA program keretében került megvalósításra. Letöltés, illetve a kiadványról bővebben a publikációk/könyvek oldalon.
 • A Pannon Novum Regionális Innovációs Ügynökség keretében végzett intézeti felmérések eredményeként elkészült a Nyugat-dunántúli vállalkozások innovácis tevékenységét, valamint az innovációs szolgáltatások keresleti és kínálati oldalát bemutató kiadvány: Innováció a Nyugat-Dunántúlon, 2007. Szerző: Csizmadia Zoltán - Grosz András - Tilinger Attila. Pécs–Győr: MTA Regionális Kutatások Központja, 2007. A kiadványról bővebben a publikációk/könyvek oldalon.
 • Az MTA RKK NYUTI részvételével megvalósult RICARDA FP6 projekt keretében, annak egyik eredményeként elkészült és mindenki számára nyilvánosan elérhetővé vált a projektben pilot klaszterként szereplő Pannon Autóipari Klaszter 2006. évi szellemi tőke jelentése. Letöltés, illetve a kiadványról bővebben a publikációk/könyvek oldalon.
 • Az MTA RKK NYUTI részvételével megvalósult CORINNA Interreg IIIC projekt keretében, annak egyik eredményeként elkészült és mindenki számára nyilvánosan elérhetővé vált a CORNNA térség K+F partnereit tartalmazó, bárki által kereshető adatbázisa, mely segítségével jelentősen könnyebbé válhat a jövőben a kutatási projektekhez együttműködő partnereket keresni Olaszország, Ausztria, Szlovénia szomszédos térségeiből. Az adatbázisról bővebben a következő oldalon.
 • Az MTA IX. Osztálya Ipar- és Vállalatgazdasági, valamint Regionális Tudományos Bizottságai 2007. május 29-én közös vitaülést szervezett Az innovációs politika térségi tennivalói (két uniós kutatás tapasztalatai) témában. A rendezvény programja és a kapcsolódó anyagok az alábbi oldalon találhatóak.
 • Elkészült a Nyugat-dunántúli régió gazdasági-társadalmi folymatait és fejlődési tényezőit bemutató monográfia: A Kárpát-medence régiói 5. Nyugat-Dunántúl. A kötetről bővebben a publikációk/könyvek oldalon.
 • 2007. április 23-án délután 13.00-kor került sor Csizmadia Zoltán az MTA RKK NYUTI tudományos segédmunkatársa "Együttműködés és újítóképesség: az innováció regionális rendszerének kapcsolathálózati alapjai" című doktori dolgozatának munkahelyi vitájára az ELTE Társadalomtudományi Kara Doktori Iskolájában. A felkért hozzászólók: Dr. Tardos Róbert és Dr. Szántó Zoltán voltak.
 • GRATULÁLUNK! Dr. Grosz András a MTA RKK NYUTI tudományos munkatársa kiemelkedő tudományos eredményéért az MTA Akadémiai Ifjúsági Díjában részesült, melynek átadására 2007. március 12-én került sor az Akadémia székházában.
 • GRATULÁLUNK! Szörényiné Dr. Kukorelli Irén a MTA RKK NYUTI tudományos főmunkatársa 2007. március 12-én sikeresen megvédte az MTA X. Osztályához a Társadalomföldrajzi Tudományos Bizottsághoz benyújtott akadémiai doktori értekezését. Értekezésének címe: "Ruralitás, kistérségek a tizenöt éves átmenetben (társadalomföldrajzi módszerek és elemzések a magyar rurális térségekben)". Ezzel Szörényiné Dr. Kukorelli Irén az első hölgy aki a Földrajzi I. Tudományos Bizottságban (Társadalomföldrajz) MTA doktora címmel rendelkezik.  ↑ Fel ↑

© 2003 Copyright by MTA RKK NYUTI
Az oldalakkal kapcsolatos észrevételeivel, kérdéseivel forduljon -hoz
A megjelenítéshez 1024×768-as felbontás, továbbá legalább Internet Explorer 5.0, Netscape 6.0, Mozilla 0.9, AOL 5 böngészőszoftver javasolt.